2009. április 5., vasárnap

Helló Buenos Aires II.-A város

Buenos Aires nagy. 
Hivatalosan 12 millióan lakják( ehhez képest 4 metróvonala van, nem sokkal több mint a mi kis Budapestünknek), ezen kívül pedig buszon( vagyis colectivon) lehet eljutni a város egyik pontjából a másikba.A dolog pikantériája, hogy buszjegyet kizárólag a buszon, és kizárólag pénzérmék bedobálásával lehet vásárolni, és mivel az automata a sofőr mellett helyezkedik el, ezért lógni sem lehet. Nem is a kb 80 forintnak megfelelő buszjegy miatt szeretne lógni az ember, inkább,mert a folyamatos gördülékeny közlekedéshez egy zsáknyi aprót kell a zsebben hordozni.
A metró, melyhez lehet előre jegyet váltani, így jobb választásnak tűnik, bár ha a felszínen 35 fok van, a metróban 45 fok, amit minden megállóban egy ormótlan nagy plafonról lelógó ventilátorral próbálnak jelképesen csökkenteni.

Ám ha az ember nem finnyás a közlekedésre , akkor igen élvezetes városkában találja magát, aminek számos negyede különféle arculattal tárul elé. 
Vannak Párizsi sugárutakra hasonlító részek, vannak felhőkarcolós, észak-amerikai jellegű utcák, 5th Avenue beli portákkal, dél-amerikai lapos napfénytetős házak, modern lakóparkos negyedek, lepukkant negyedek prostituáltakkal(ahova inkább csak véletlenül téved be az ember)...a látvány olyan keverék, mint a benne lakó emberek sokasága.

Abszolút érdemes látnivaló a kikötő, ahol a régi kikötő épületekből, legutolsó divat szerinti yuppi lakásokat csináltak, a sétány mentén pedig csilli-villi éttermek  kínálják a finomabbnál finomabb olasz-argentin ételeket.A kikötőben található óriási vitorlás fregattát kivülről belülről meg lehet nézni, nekem sok kedves Verne regény elevenedett meg benne. Az el Caminito híres szines házas utcácskái, ahol tangó táncosok és rengeteg éterem és szuvenirshop várja a látogatókat még így is elbűvölő.Az utcácska a la Boca ( a száj) nevű negyedben található, ami egyrészt egy nagyon lepukkant negyed általában, másrészt a Boca Juniors hazája. Az Avenida 9 de Julio a város és a világ legsz élesebb útja 16 sávval, aminek közepén egy obeliszk, keresztbe pedig az Avenida Corrientes szeli át, ami a színházak sugárútja és így együttesen leginkább a Times Square-re emlékeztetnek. Történelmi jelentősége 1e de Mayo térnek, a Casa Rosada-val, ami az elnöki "palota" még ma is érzékelhető, a földre festett "gyilkos rendőrség" felirattal, valamint minden ma is létező és újabb tüntetések színhelyeként az argentin "közszellem" szócsöve.A tér nagyon híres az "anyákról" akiknek gyermekei "eltűntek" a "Piszkos Háború" azaz a katonai diktatúra évei alatt (1983-ban lett vége!!). A gyerekek többségét a szüleikkel hurcolták el, sokuk a börtönökben és koncentrációs táborokban születtek, akik ma a 25-35 éves korosztályt képviselik.
Itt több is megtudható a történtekről: http://en.wikipedia.org/wiki/Mothers_of_the_Plaza_de_Mayo

A város turisták által látogatott részei teljesen biztonságosak egyébként, a taxi itt is mint mindenhol máshol olcsó(kb 700 forintért hamar eljutsz egy 30-40 perces buszútnak megfelelő távolságba), és az emberek itt is nagyon segítőkészek és kedvesek.Öszességében a város egy 5 napos kirándulás alatt minden lényegesebb része megtekinthető, és 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése