2009. március 7., szombat

Heladería

Az argentin kultúrát befolyásoló olasz emigráns gyökerek létezését legkönnyebben a fagylaltozókról lehet megismerni. Kábé 2 euróért 3 akkora gombóc fagylaltot lehet vásárolni, hogy az simán felér egy ebéddel vagy vacsorával, és minimum 40 féle ízben létezik Fontos helyi specialitás a Dulce de Leche, amit a karamell ízű joghurthoz lehetne leginkább hasonlítani, és állítólag a háború után idemenekülő európai emigránsok hozták be Argentínába, ahol nagyon népszerű lett, míg Európában eltűnt.( Mint ahogy a bide is....minden fürdőszobában van bide, nem tudom ki emlékszik még, az én nagymamáméknak volt kb 10 évvel ezelőtt).

Mindemellett az olaszos temperamentum is letagadhatatlan.Ha kifogsz egy családot, akik legalább 1, minimum 2 generációval feljebb olasz felmenőkkel büszkélkedik, jó helyen jársz,mert ott szeretni fognak, etetni, nevetni és kiabálni. Nekem ilyen szerencsém volt Reginával, aki az egész projekt keresésétől, megírásán át és papírok intézéséig, és most is segített nekem. A vendégszeretetnek ezt a fokát még sohasem tapasztaltam seholsem, és őszintén sokat segít abban, hogy ne érezzem magam a bolygó másik oldalán.
Az olasz gyökerek sokszor az akcentusban és hanglejtésben, gesztusokban is megmutatkozik....tegnap hajnali kettőkor egy tömött fagyizó teraszán, álmosságtól leragadó szemmel néha már úgy éreztem h nem is spanyolul beszélnek körülöttem. Itt érdemes megjegyezni, hogy az argentin spanyolban amellett, hogy a "jj" hangok helyett általában "ss" illetve "zzs" vagy néha "s-zs egyszerre" hangokat ejtenek, az élőbeszéd leginkább ahhoz hasonlít amikor Eliza  Doolittle a szájában teli üveggolyókkal próbálja a "Lent Délen Édes Éjjen Édent Remélsz"-et a my Fair Ladyből. (Máh o Ménoh= más o menos, vagy noh vámoh= nos vamos) a hispanofonoknak)

Plusz pont ezzel szemben Argentínának: a filmeket sem a tévében sem a moziban nem szinkronizálják, minden spanyol felirattal megy...így egy picit mindenki tud angolul....ez nem az első ilyen ország, ahol ezt tapasztalom(beleértve Szerbiát is) így kezd az a gyanúm lenni, hogy otthon sok a munkanélküli színész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése